A Bach-virágterápia rendszerét, amelyben 38 vadon  élő virágot és növényt találunk, egy angol orvos dr. Edward Bach fedezte fel, az 1930-as években.
Elsősorban olyan gyógymódot keresett, amelynek segítségével bárki viszonylag könnyen megtalálhatja betegsége okát, és sikeresen kezelheti mind lelki, mind pedig testi bajait.

A Bach virágterápia, mint az öngyógyítás nagyszerű módszere segít megtalálni a lelki harmóniát, a megnyugvást és a békét ebben a rohanó világban. A Bach-virágterápia egyszerű és mellékhatásoktól mentes, ezért a cseppek egyre több család házipatikájának állandó részét képezik.

A Bach-virágterápia fő jellemzői:

A homeopátiához hasonló elven működik, egyénre szabottan, az éppen aktuális negatív érzelmi, leki állapotnak megfelelően kerül kiválasztásra a megfelelő esszencia. Ez történhet kineziológiai izomteszttel, inga, kártya, spontán választás, terápiás beszélgetés alkalmával.

Érzelmi problémák, a lelki egészség fenntartása és/vagy helyreállítása esetén:
Ha az ember valamilyen negatív lelkiállapottól szenved (például a türelmetlenségtől, a féltékenységtől, a dühtől, az irigységtől vagy a félelemtől), akkor a Bach-virágterápia eszenciáinak segítségével helyreállíthatja belső egyensúlyát, s így megelőzheti, hogy komolyabb betegsége alakuljon ki.

GyógymasszázsSzemélyiségfejlesztés, valamint a belső béke megteremtésének eszközeként:
Az eszenciák használata által az ember kialakíthatja a lelkében az egyensúlyt, megteremtheti a belső békét. A Bach-virágterápia alkalmazása révén ez még akkor is sikerül, ha az egyén hajlamos negatív érzelmi állapotok szélsőséges előidézésére mint például bánat, levertség, szorongás, szégyenlősség, félősség, visszahúzódás, kóros önbizalomhiány.

Akut és krónikus testi és lelki betegségek kiegészítő kezelése esetén:
A krónikus betegségben szenvedők például gyakran türelmetlenné, ingerlékennyé és lemondóvá válnak. A virágeszenciák azonban reményt nyújtanak, és nyugalmat biztosítanak, s így beindulhat a gyógyulási folyamat. Manapság egyre több betegségről derül ki, hogy kialakulásának hátterében, jelentős százalékban lelki eredetű zavarok állnak.

Sokk és vészhelyzetek valamint lelki stresszhelyzetek gyors és hatékony kezelése esetén: Az 5 virágeszenciából álló keverék, az Elsősegély-csepp elsősorban vészhelyzetekben, hirtelen jelentkező testi vagy lelki traumák esetén ajánlott, amikor kifejezetten gyors segítségre van szükség.
Ez az eszencia rendkívül hatékonyan alkalmazható baleseteknél, a balesetek utáni megrázkódtatás enyhítésére, a műtét utáni regenerálódás gyorsítására, allergiás rohamok vagy hirtelen fellépő fájdalmak (fejfájás, fogfájás, menstruációs panaszok, görcsök) esetén, illetve bármilyen érzelmi trauma kezelésére.

Gyermekek esetében különösen ajánlott, ha:
a gyermeknek dühkitörései vannak, nyugtalan, erőszakos a társaival, dadog, ágybavizel, rágja a körmét, szétszórt, figyelmetlen, nem akar tanulni, nem bízik önmagában, kevés az akaratereje, nincs kitartása, nincs önbizalma, reggel kialvatlanul ébred, nincs bátorsága semmihez mert fél a megszégyenüléstől, szeszélyes és kiegyensúlyozatlan, problémát okoz számára az alkalmazkodás új helyzetekhez.

A módszer alkalmazható növények és állatok részére is!
Ha virágaid ok nélkül hullatják levelüket, száradnak el, ha kedvenc háziállatod étvágytalan, kedvetlen, vagy hirtelen változások állnak be a viselkedésében, számukra is van megoldás, az esszenciák segítségével.