A KINEZIOLÓGIA egyik ága az EDU-Kineziológia, melyet egy amerikai gyógypedagógus házaspár Dr. Paul Dennison és Gail Dennison fejlesztett ki, melynek egy része BRAIN GYM®, avagy "Agytorna" néven vált ismertté hazánkban.
Egyszerű, könnyen elsajátítható mozgásokból, gyakorlatokból áll, melyek rendszeresen végezve mindenfajta tanulást, bármilyen tanulási folyamatot megkönnyítenek.
Segítik a koncentrációt, lehetővé teszik, hogy a rejtetten meglévő, blokkolódott képességek felszínre kerüljenek.
A módszer felkészíti a gyerekeket a stresszmentes, hatékony tanulásra. Tanulmányi eredménytől függetlenül alkalmazható, de mindenképpen javasolt, ha gyermekénél előfordul:

- rendezetlen íráskép
- betűtévesztés
- akadozó olvasás
- helyesírási hibák
- görcsös ceruzafogás
- írásjeleket, ékezetet nem tesz ki
- diktálás utáni írás, vagy tábláról másolás problémát okoz
- értő olvasás nehézkes
- figyelemzavar
- körömrágás
- beszédproblémák
- jobb és bal oldal tévesztése
- a gyermek mozgása ügyetlen

A módszer célja és eredménye az integrált agyműködés elérése, ( Az integráció hiánya diszlexiához, diszgráfiához, tanulási részképességek hiányához vezet! ) a két agyfélteke működésének összehangolása, mely kedvezően hat a tanulási készségekre és képességekre.
A tanulási zavarok legnagyobb részben érzelmi problémáknak tudhatók be. A kineziológia bármilyen tanulásra való képtelenséget diszlexiának nevez. Minden tanulási nehézség valamilyen trauma hatására következik be, minden diszlexia az idő egy szakaszára vezethető vissza, amikor stressz hatására leblokkoltunk, és úgynevezett „tanulási vakfolt” jött létre.

A Brain Gym gyakorlatainak hatása a következő:
1. Középvonal keresztező mozgások: Integrálják, összehangolják az agyműködést, segítenek a két agyféltekével egyszerre tanulni, összekapcsolják a test jobb és bal oldalát, ezáltal javítják a mozgáskoordinációt, segítik a látást, hallást, a térbeli tájékozódást, a kommunikációt. Felpezsdítik azokat az energia-rendszereket, amelyekre szükségünk van ahhoz, hogy az élet kihívásainak könnyen és örömmel meg tudjunk felelni.
2. Pozitív hozzáállás gyakorlatok: Segítenek feloldani az érzelmi feszültségeket, és megőrizni higgadtságunkat.
3. Energia gyakorlatok: Ha testünket nyugalmi állapotból mozgásba akarjuk hozni, rá kell hangolódni a mozgásra. Az energia gyakorlatokkal tudjuk a test inait és izmait ráhangolni erre. Kapcsolatot teremt a test felső és alsó részével, a fent és a lent összehangolásával.
4. Nyújtó gyakorlatok: Testünkben a stressz gyakran izomfeszültséget okoz. Ez értékes energiákat tart fogva, a gyakorlatok segítenek finoman nyújtani az izmokat, tartásunk javul, nagy és finommotoros mozgásunk megszabadul a stressztől, úrrá válunk mozgásainkon. A mozgások a test elülső és hátulsó oldalát hangolják össze..

Ezeknek az egyszerű gyakorlatoknak mindegyike az agy egy adott területét aktivizálja.
Ez azért fontos mert a két agyfélteke különböző feladatokat lát el, a bal agyfélteke a részletek pontos megfigyelésére képes, míg a jobb az egészet értékeli. Tanulás során az információt a bal féltekével fogadjuk be, és a jobb oldalival dolgozzuk fel, így vagyunk képesek a részleteket összerakni.
A gyakorlatok összekapcsolják, összhangba hozzák a test három dimenzióját, a jobb és bal oldalt, a fent és lentet ( derék fölötti és derék alatti rész ), valamint a test elülső és hátulsó oldalát, melyeknek egymással összhangban kell működnie.
Az EDU-Kineziológia szerint az ember összes problémája abból származik, hogy a három dimenzió közül valamelyiknél, vagy akár többnél is megbomlik az összhang, melynek okai a mozgással, a táplálkozással és az érzelmi problémákkal, stresszel függnek össze. A gyakorlatok végzésével visszaáll az egyensúly és a test újra harmóniába kerül.
A kineziológiai kezelés során meghatározásra kerül a blokkolódott tanulási folyamattal kapcsolatos cél, a céllal kapcsolatos konkrét probléma is, adott esetben ez jelentheti akár azt, hogy már a ceruza megfogása, vagy maga az írás, a táblára való felfelé nézés, a fókuszálás, a hangos olvasás, a beszéd, a mozgás, vagy akár a rend rakás is stresszt okoz.
A kezelés során a Bran Gym balanszainak segítségével feloldhatók azok a korai gyermekkorban átélt negatív élmények, melyek ezeknek a tanulási problémáknak az okát jelentik.
Ezek a speciális mozgások segítik a koncentrációt, lehetővé teszik, hogy az agyterületek közötti információ áramlása megfelelő legyen, és a test három dimenziója összhangban működjön.
Izomteszt segítségével egyénre szabottan tesztelhetőek ki azok a mozgások, melyek a kezelés után otthon mint „megerősítő gyakorlatok” végezhetőek.
A Brain Gym-mel mindenki megvalósíthatja azt a maximumot amire képes, a tanulás könnyűvé és élvezetessé válik, amilyennek lennie is kell.

A módszer konkrét probléma esetén egyénileg alkalmazható, de lehetőség van a gyakorlatok csoportos elsajátítására is.

Eseménynaptár

Gyógyuljon otthonában a Bemer 3000 terápia segítségével!
Részletekért kattintson ide!

Gyökércsakra állapotfelmérő kérdőív
Töltse ki most!